Fjordhesten Bornholm

Formandens beretning

Formandens beretning 2021.

Kære medlemmer af Fjordhesten Bornholm.

Året 2021 var igen en smule præget af Covid - en virus der åbenbart er kommet for at blive….

Antallet af fællesture var lidt mindre end et almindeligt år, men vi nåede da både at se skoven og stranden, vi håber at vi i dette år 2022 må kunne få planlagt og afholdt lidt flere.

Vores største arrangement er nu engang vores årlige Føl og Plageskue, det blev som vanligt afholdt på Nørregård.

Denne gang havde vi fået en Fjordheste mand som Dommer, her havde vi fornøjelsen af Bjarne Hansen.

I alt var der 24 katalognumre, hvoraf de 12 var Fjordheste, fordelt med 2 føl (1 hoppeføl og 1 hingstføl, en 1 års hoppe, 3 x 2 års hopper, 2 x 2 års vallakker, 2 x 4 års hopper og 2 x 4 års og ældre vallakker.

Alle relativ godt bedømt, flere fik ærespræmier med hjem og ikke mindst var det en fjordhest der blev BIS.

Af andre racer kan nævnes connemare, welsh ponyer, sportspony og nogle blandings racer.

På dagen blev der også afholdt Mønstrings konkurrence, hvor en af Bornholms gennem tiderne bedste mønstrer Ulrik Nielsen var dommer - hård men retfærdig….

Der var indsamlet nogle meget flotte sponsorpræmier, tak til sponsore og jer der indsamlede disse. Og tak til fam Kaas på Nørregård for at lægge faciliteter til.

På avls aktiviteterne må vi jo sige at det var rigtig god interesse i år, Abel havde 6 hopper til bedækning, alle hoppe gik dog om og men det lykkedes at få 4 af hopperne i fol. Desværre havde vi nogle udfordringer med en omgang herpes 3 på to hopper, hvilket medførte karantæne til hingsten som umiddelbart ingen symptomer havde og desværre ærgerlige udgifter til hoppeejerne.

Desværre har det efterfølgende vist sig at Abel var positiv for CEM, hvor og hvornår han har fået denne sygdom vides ikke, i teorien kan han have haft den med til Bornholm, eller fået den fra en hoppe på et tidspunkt - men det kan Dyrlæge Flemming Kofoed som vi får/har besøg af i aften gøres os klogere på.

Bestyrelsen har overvejet/vurderet og endelig besluttet at Abels tid som avlshingst er forbi - her er det både den humane og økonomiske fornuft der har talt, men det var en svær og trist beslutning….

Nu er Fjordhesten Bornholm som forening i en ny situation - hvad gør vi nu??

Denne debat ønsker vi at i medlemmer vil være med til at drøfte, dele jeres holdninger og ønsker - det tager vi under eventuelt.

Vi fik genoplivet/frisket vores forenings t-shirt.

I Fjordhesten Danmark er der kommet ny bestyrelse, de blev valgt i 2021 og er blevet genvalgt ved sidste generalforsamling som blev afholdt for 14 dage siden.

Vi er spændt på hvad den nye bestyrelse kommer til at betyde for os her på Bornholm, dog virker det meget positivt allerede - de afholder bl.a online møder hvilket gør det nemmere for os at deltage i.

Jeg har desuden sendt forespørgsel i forhold til hvordan de stiller sig i forhold kåring her på Bornholm.

Umiddelbart har de mange arrangementer programlagt allerede, bl.a kåringer, skuer og det helt store i 2022 er nok at der afholdes EM på Vilhelmsborg samtidig med hingstekåringen i uge 30….

Vi bliver inviteret til lokalforeningsmøde primo april.

På Bestyrelsen i Fjordhesten Bornholms vegne

Lotte Holm Petersen 

--------------------------------------------------------------

Formandens Beretning Fjordhesten Bornholm 2019/2020

Kære medlemmer af Fjordhesten Bornholm,

Velkommen - i 2020 mistede vi et medlem, et særligt medlem - vores tidligere formand gennem 30 år - en mand der i den grad brændte for Fjordheste racen, en mand der har gjort et stort arbejde for at forbedre avlen af fjordheste på Bornholm , en mand med et fantastisk sind, en mand der kunne glæde sig på andres vegne, en mand der altid var klar til at give en hjælpende hånd...

Jeg vil bede jer holde et minuts stilhed for at ære Arne Sommers minde.

Tusinde tak, vi går videre med generalforsamlingen.

Vi skal vælge en dirigent for denne generalforsamling - bestyrelsen peger på Jesper Madsen.

Endelig med 1 1/2 års forsinkelse kan vi afholde en generalforsamling - året 2020 blev et mærkeligt år, hvor samfundet mødte en hidtil ukendt udfordring - Covid 19 - der på mange måder ændrede vores alles liv, egenbestemmelse, frihed og i særdeleshed vores sociale muligheder, hvilket også vores lille forening blev berørt af.

Vores generalforsamling der skulle være afholdt i marts 2020, blev aflyst.

Vores pinsetur blev aflyst.

Enkelte ture blev det trods alt til under de begrænsninger der nu engang blev stillet...

vores hingst Abel Stanstorp blev der desværre ingen levende føl efter i 2020, en enkelt hoppe var ifolet, men desværre fik hun tvillinger der desværre ikke var levedygtige....

To hopper kom til bedækning i 2020, begge blev konstateret drægtige.

Hestepriserne er i den grad stigende også for fjordhestene, hvor man for år tilbage dårligt kunne få udgifterne på at lave et føl dækket, ser vi nu ganske fornuftige priser på både føl, ungheste og fjordheste i almindelighed - Fjordhesten Bornholm har avlshingst stående og det kan kun anbefales at avle på ham, han har desværre kun lavet 7 afkom i de 6 år han har stået på øen og hvad værre er så er han ved at være en ældre herre, men trods hans 23 år er han stadig i fin form.

under evt kunne vi i bestyrelsen godt tænke os at drøfte fremtiden for vores forening, avlsforening med egen hingst er der realistisk i fremtiden....????

Det blev besluttet ved generalforsamling i Fjordhesten Danmark at når man fremover mærker føl, skal de udover chips også have lavet DNA - hvis hoppen der har føllet ved side ikke er DNA testet, skal hoppen således også have taget DNA ved mærkning.

Trods Corona blev der afholdt Føl- og plageskue samt bedømmelsesdag.

Ialt 16 heste mødte til bedømmelse, hvor Martin Dommer havde taget turen til Bornholm.

Fordeling var 9 Fjordheste - 5 1-års plage fordelt med 2 hopper, 2 vallaker og en hingst, 1 tre års hoppe plag og tre ældre Fjordheste, en hoppe og to vallaker.

De sidste 7 heste var Trakehner hoppe, shireplag, DV føl, DSP føl, et conemara blandingsføl samt to ældre pinto blandinger.

Alt i alt en rigtig hyggelig hestedag

Tillykke til ejere samt heste og tusinde tak til sponsore af Præmierne.

2020 blev et alternativt år set i Fjordheste perspektiv.

Allerede nu kan vi se at året 2021 bliver meget anderledes, der har pt været 6 hopper på besøg hos Abel, vi håber at de alle bliver drægtige så vi i året 2020 kan se frem til et stort hold føl ved føl og plageskue, hvor vi sandsynligvis skal afholde kåring også....

På Fjordhesten Bornholms vegne

Lotte Holm Petersen.

-----------------------------------------------------

Formandens Beretning Fjordhesten Bornholm 2019

Kære medlemmer af Fjordhesten Bornholm, vores lille lokal forening hvor vi alle interessere os for og holder af Fjordheste.

Mit første år som formand, hvor jeg fik til opgave at overtage posten efter vores tidligere formand Arne Sommer, som sad på posten i 30 år - hvilket er et stort tillidshverv, som ikke bliver nemt at leve op til...

Året 2019, var året hvor vores hingst Abel Stanstorp blev far til 5 føl, fordelt på tre hoppe føl og to hingst føl: 

1 føl fra Familen på Amager, hvor Lavita fik et hoppeføl.

Bente Finnes Eliza fik et Hingstføl

Randi Madsens Sigga fik et hoppeføl

Heike og Jan’s Kiara fik et hingstføl

Lottes Valencia fik et hoppeføl

Virkelig en fantastisk oplevelse, at alle de fem hopper der var til hingst i 2018, fik skønne føl.

Desværre var der kun en enkelt hoppe til bedækning hos Abel i 2019, hun blev scannet drægtig.

Fjordhesten Bornholm har gennem 2019 været vært for en del arrangementer, vores engagerede aktivitetsudvalg har afholdt ture - 

Almindingstur med start fra Lilleborg, tre ryttere og fem vogne nød forårsskoven med efterfølgende kaffe og kagebord.

Pinsetur med start fra kostaldene, en lang men meget flot tur godt planlagt af Maiken og Mogens . Efterfølgende hygge med madpakker.

Sommertur med mødested på Stenshøj, også her efterfølgende hygge samt velkommen til et nyt medlem i foreningen.

Endelig var der strandtur i efteråret på Balka, hvilket altid er en succes...

Derudover var Fjordhesten Bornholm vært ved et Åbent hus arrangement , hvor stalden på Stenshøj blev fyldt op med Fjordheste. Her var der mulighed for at hilse på foreningshingsten Abel Stanstorp, fire føl og deres mødre, samt en to års hoppeplag også efter Abel.

Vanen tro var der kaffe, kage og masser af Fjordheste snak.

Endelig blev der afholdt Føl- og plageskue samt bedømmelsesdag.

Ialt 12 heste mødte til bedømmelse, hvor Fjordhestedommer Ole Damsgaard havde taget turen til Bornholm.

Fordeling var 7 Fjordheste - 4 føl, 2 to-årsplage samt en ældre vallak, et Shireføl, en Trakenerhoppe, en oldenborghoppe, en pinto blanding hoppe samt en shetlænder hoppe.

Fjordhestes resultater blev følgende:

Føl: 

Alfa Stenshøj 8-8-7-9-8 (ærespræmie fra Dansk Fjordhesteavl)

Skovmindes Sol 8-8-7-7-8 (ærespræmie fra Fjordhesten Bornholm)

Skovgærdets Baldo 7-7-8-8-7

Klintdal’s Loke 7-7-7-8-7

2 års plage:

Asti Stenshøj 8-8-8-7-8 (ærespræmie fra Stutteri Hesteklewa)

Haxholms Delux 7-7-8-9-8 ( ærespræmie fra husmændenes Heste & kreaturforsikring)

Ældre Fjordhest:

Fido Stanstorp 7-7-8-8-7

Tillykke til ejere samt heste og tusinde tak til sponsore af Præmierne.

2019 Generelt et godt år set i Fjordheste perspektiv.

Allerede nu kan vi se at året 2020 bliver meget anderledes, vi må håbe at der stadig kan blive mulighed for oplevelser i Fjordhesteregi...

På Fjordhesten Bornholms vegne

Lotte Holm Petersen.

.........................................................................

Beretning for året 2018:

Året 20018 må vi betegne som et år over middel, vi har 5 drægtige hopper med Abel, en drægtighedsprocent på 100, et rigtig flot resultat, jeg vil her tillade mig og sende en stor tak til vores hingsteholderpar Lotte & Torkild og deres hjælper for det store arbejde i lægger i det, jeg håber både i som foderværter, men også Abel holder nogle år endnu, mine tanker falder tilbage på dengang vi stillede en stor afkomstsamling på 17 stk.efter Standstorp Blakken, ja også en Standstorp hingst, foreløbig glæder vi os til foråret når vi skal tage imod 5 nye føl og vi ønsker hoppeejerne held og lykke når den tid kommer.

angående avl, ja så håber vi nu da priserne på vores gule venner er og har været stigende et par år , også giver hoppeejerne lysten tilbage for at avle igen, der har og er efterspørgsel på fjorheste også her på øen, godt nok på brugsheste, men det skal jo starte et sted , er der ingen avl, heller ikke nogen brugsheste , avl og brug hænger i den grad sammen.

2018 var også året hvor vi kunne fejre foreningens 75 års jubilæum og det gjorde vi Nbkr , 15 fjordhesteejere meldte til i dagens aktiviteter som bød på dressur kørsel/ridning i forskellige sværdhedsgrader, springning, kegle-maratonkørsel samt ringridning og kørsel , tak og tillykke med de fine resultater, og her skal der også siges en stor tak til sponsorer, Fjordhesten Danmark, Bjørnegårdsrideudstyr, Freka Grafisk, Horse Care og Tuborg /Carlsberg og desuden en stor tak til Nbkr for lån af faciliteterne, dagen blev sluttet af med en hyggelig festmiddag i rytterstuen.

Der blev også afholdt føl & plage skue i 2018, der mødte 23 katalog nr, heraf var de 7 fjordheste, vi kunne ikke fremvise noget føl, men der var mødt 3 et års hopper, 2 et års hingste og to 4 års og ældre vallakker. og de blev bedømt således:

1års hopper:

1) Mosegårdens Otelia 9-9-7-8-8

2) Asti Stenshøj 8-8-8-8-8

3) Abelone Stenshøj 7-8-7-7-7

1års Hingste:

1) Mosegårdens Olander 8-8-7-6-7

2) Haxholms Delux 7-7-7-8-7

4 Års Vallakker:

1) Øjvind Stenshøj 8-8-8-8-8

2) Klintdals Fenris 7-8-7-8-8

gennemgående 7 gode fjorheste/ plage som vi ser frem til at følge fremover.

Dagens vinder blev et Connemara føl , stort tillykke til alle og tak til alle der sponsorerede præmier til skuet samt et stort tak til Annemarie & Kenneth for lån af faciliteter og sidst men ikke mindst tak til Dommer Martin Bloch.

Aktivitets udvalget fik da også lavet nogle gode ture i løbet af året, her tønker vi på pinseturen, skovture og selvfølgelig også nogle gode strandture og vi håber og tror på at de arbejder på noget igen her i det indeværende år

Bestyrelsen har også et rent fjordhestestævne i tankerne og der arbejdes også på et føl & plgeskue.

Kære medlemmer, om lidt skal vi til punktet som hedder valg af bestyrelse- og som i kan se ønsker jeg ikke genvalg, efter 30 år på posten, det har måske ikke været et let valg, har været glad for at vøre med i de mange år, men føler tiden er inde at træde tilbage nu .

og her vil jeg sende en stor tak til alle for den tillid i har vist mig og til bestyrelsen en stor tak for i har holdt mig ud i alle de år, jeg sender også en hilsen til Fjordhesteavlen i Danmark, med hvem jeg også føler har haft et godt samarbejde med, med den bestyrelse vi har nu og som kommer er jeg sikker på i kan finde en afløser og som jeg virkelig håber i vil give den samme tillid som jeg har fået.

Mit store ønske er at der fortsat kommer gang i avlen.

TAK Arne

Beretning for året 2017.

2017 var et af de år vi forhåbentlig ikke skal ha for mange af, ikke en eneste bedækning, det er virkelig noget det tærer i kassebeholdningen, vi håber og ber til at det bliver bedre her i 2018.

Derimod kan vi glæder os over at ud de tre bedækninger vi havde i 2016, blev det til 2 hoppeføl her i 17, den trejde blev ikke drægtig.

Den største begivenhed i året der gik, var vores kåring d.5. august. der stillede i alt 12 stk. 10 hopper og 2 vallaker og resultaterne kan vi være stolte af, ud af 12 stk blev 3 kåret med medalje, 1 vallak og 2 hopper, tager vi vallakken først, som er Pil Halsnæs, (ejer Lotte H. Petersen) blev han kåret med tallene: 8888-88.888-8 + medalje. Og 2 stk hopper der begge to ejes af Randi & Jesper Madsen, tager vi Skovmindes Sigga først blev hun kåret således: 8878-78-798-8 +medalje og Dushets blev kåret således:8988-78-787-8 +medalje.

Men vi skal ikke glemme de øvrige, de blev også rimelig godt kåret, lad mig blot nævne tre mere der blev kåret med 8 og det var Skovmindes Dorthea , Skovløkkes Freya og Landlysts Simone. De næste 4 hopper samt en vallak blev kåret med 7, den sidste hoppe blev kåret med et 6 tal, selvfølgelig et skuffende resultat for ejeren, men der kan sagtens ske forbedringer.

Vi kan ikke være andet end glade og stolte af vores heste, ud af 12 blev de 6 kåret med 8, rigtig godt og et stort tillykke med resultaterne til ejerne.

Samme dag blev der afholdt føl & plageskue, der var tilmeldt to fjordføl, 2 connemara føl , en 3 års Godtlandsrus og en ældre Tinker Hoppe.

Fjordføllene, der ejedes af Lotte H. Petersen fik følgende karrekter: Asti Stenshøj 8889-8 og Abelone Stenshøj:8767-7.

Fjordhesten Danmark stillede med 3 dommere samt en sekratær, fredag aften før kåringen afholdt dk. Fjord avlsudvalg et medlemsmøde for os det foregik også på Nørregård.

Af andre arangemanger har der været afholdt åben stald hos Lotte & Torkild med mulighed for at tage egen hest med til noget agility , som sædvalig en hyggelig dag, hvor Hingsten og føl blev fremvist

Vi havde igen en hyggelig pinsetur anden pinsedag, en O tur blev også gennemført, køreselskabet var inviteret med, en god og veltilrettelagt tur . en ridetur i Paradisbakkerne blev også rost meget af rytterne. To trænings aftner på nørregård før kåringen, hvor man kunne mønstre og vise sin heste løse i 8tal som er et krav til kåringen. Og et par rideture på balka strand blev det også til.

Sidst, men ikke mindst vil jeg sende en stor tak til alle der skænkede sponsorgaver til os, tak til Anne Mari og Kenneth for den venlige måde i altid tager imod os på, tak til medlemmerne for at møde op til de forskellige aktiviteter , hvilket vi selvfølgelig håber i også vil møde op til i fremtiden, en stor tak til udvalg og bestyrelse for et godt samarbejde i året 2017.

Skal vi så være enige om at vi værne om vores alle sammens fjordhest og igen får gang i avlen, vi har mange gode avlshopper her på øen. Tak

Arne Sommer

Beretning fra Generalforsamling 2016 (afholdt 1/3-17):

Året 2016 var et rimeligt tilfredsstillende godt år når vi ser på det forgående, der blev bedækket 3 hopper, fordelt på 2 ejere, hvorimod der ikke blev bedækket nogen året før og derfor kom der desværre heller ikke nogen føl i 2016, vi håber derimod at der kommer 3 føl efter Abel i år, 2 hopper er drægtige, den 3. er ikke undersøgt. Vi håber selvfølgelig at der også i år er nogle hoppeejere der vil lade deres hopper bedække så vi kan få lidt gang i avlen. Ser vi i det øvrige land er der en stigning i avlen, og prisen er også på vej opad.

Her i 2017 skal vi afholde kåring, bestyrelsen arbejder ihærdigt på at finde en dato hvor vi kan finde en ledig hal vi kan låne/leje vi har haft 2 datoer, men desværre kom der forhindringer i vejen for dem begge, men vi forventer at vi hurtigst mulig finder en løsning og det skal bestemt ikke være for sent på året og vi håber selvfølgelig at alle der har en der ikke er kåret melder til, husk du skal være medlem af Fjordhesteavlen i Danmark, det er dem der står for kåringen, og så skal vi lige huske vores vallakker, har du en vallak du gerne vil have kåret, så meld den endelig til, de skal fremvises på samme måde som hopperne, før var der krav om at de skulle aflægge en ride prøve før kåringen, men det skal vi ikke nu. Hvis vi er rigtig heldige at dem der har talt om at de vil stille til kåring, ja så kan vi stille med 12 stykker, det ville være rigtigt godt. Måske vi skal afholde vores kåring først og fælles plageskue senere.

Ang. Antal medlemmer er måske faldet en smule her de sidste år, men skal vi ikke blive enige om at vi alle gør en indsats for at få flere medlemmer i vores lille forening, så kender du en eller møder nogen der har fjordhest, så fortæl lidt om vores forening.

Af aktiviteter har vi igen haft nogen rigtig gode og ikke mindst hyggelige som altid når vi mødes, desværre blev hestedagen aflyst igen igen, distrikt 6 var ikke villige til at hjælpe til, om der bliver noget i år er stadig uvist, men vi var til en god agility over hos Lotte & Torkild ,vi havde vores traditionelle pinsetur, et par gode strandture og selvfølgelig også nogle skovture, og sidst men ikke mindst havde vi et rigtig godt føl & plageskue samt bedømmelse af ældre heste, vi havde valgt og lave en showklasse for avlshingste, her deltog 3, udover vores egen Abel Stanstorp deltog en Shire hingst samt en Irish Cob, 3 rigtig gode eksemplarer for hesteavlen, der var 12 katalog numre fjordheste, ud af de 29 der var fordelt på 7 racer, en rigtig god dag på trods af at dommeren kom for sent og vore nerver igen var faldet til ro, og jeg tør roligt sige at alle fjordhesteejere kan være tilfredse med deres fjordheste og en lille sidebemærkning, der er flere gode kommende avlshopper iblandt dem. jeg håber på at vi kommer til at se dem alle igen i år, sammen med vores kommende føl.

Jeg skal også lige nævne at vores avlshingst, Abel Stanstorp, har deltaget i nogle ture, men han har så sandelig også været til stævner, hvor han bliver redet af Lotte hvor de har opnået gode resultater.

Lad mig slutte denne lille beretning med at sende en tak til alle, vores hingsteholder par , bestyrelse, udvalg samt medlemmer for godt samarbejde i året der gik, håber på det fortsætter i årene fremover, håber og ønsker igen og igen at der kommer mere gang i avlen, lad os alle stå sammen og fremme avlen, samt værne om hele familiens hest,

FJORDHESTEN

Og på gensyn til de kommende aktiviteter.

Tak. Arne Sommer.

Beretning generalforsamling 2015:

Året 2014 blev et år der blev lidt anderledes end de øvrige år, og det var jo på grund af at vi ikke havde nogen hingst i dette år, året var også lidt anderledes på et andet område, det var første år så længe jeg kan huske tilbage, at der er kommet 5 føl  ud af 5 bedækninger, en drægtighedsprocent på 100, rigtig godt, det blev 3 hoppeføl og 2 hingst føl.

Det bestyrelsen har brugt mest tid på i året var jo at finde en hingst og også kunne betale men, der var op til flere ting vi skulle ta hensyn til, for det første er der rigtig mange sønner efter  Ørjar, og endnu flere sønnesønner og for det andet er der jo økonomien ,det var ikke nogen let opgave, jeg bad Søren Juellund om hjælp, men dem der stod til salg , og det var 3, dem forlangte de faktisk 40.000 alle tre, vi havde 2 der ville leje ud, og den ene der var til en nogenlunde fornuftig pris , trak sit tilbud tilbage, da hun ville starte til DM og ville derfor beholde ham hjemme, vi kommer helt hen i december måned før vi fik et positivt svar fra en hingste ejer der ikke havde tænkt på at sælge deres hingst, men efter en henvendelse fra os kom de så med svaret, de havde holdt familieråd og blev enige om at hvis de skulle sælge deres hingst, kunne de godt tænke sig at han kom til Bornholm, det var rigtig godt og så skulle vi forhandle prisen, de forlangte 18.000 , vi bød 15.000, vi enedes om at de gav et afslag på 1.500, så det blev den 17 årige Abel Stanstorp vi købte til en pris af 16.500.    den 12 februar tog 3 af bestyrelsen til Tåsinge  for at hente vores hingst ,her skal det lige siges at vores rejse blev delvis sponsoreret og vi skylder dem en stor tak og jeg skal hilse og sige at vi have en god tur.

Abel er blevet  brugt meget i sporten,( vi har godt set at der er nogen der skriver at det er helt forkert at bruge heste til det,??? Til dem vil jeg sige , det er virkelig ærgerlig at de ikke er kommet videre, håber de  kommer på andre tanker når i ser ham til springning mm.) Abel har deltaget i Nordisk mesterskaber samt DM hvor han har opnået fine resultater.

Vi håber da og opfodre hoppeejerne til at lade deres hopper bedække så vi kan få gang i avlen igen, Abel vil blive fremvist ved et arrangement i nær fremtid, det kommer vi ind på under et andet punkt.

Ellers har vi jo deltaget i hestens dag, fjordhestens indslag var en stafet hvor to hold kørte og rid imod hinanden, vi deltog i maraton kørsel, var

med i ringkørsel og flere stillede deres heste til rådighed for noget ponytræk, indtægten af dette gik i foreningskassen , en god og underholdende dag, og vi vil opfodre vore medlemme til at deltage igen i år, jeg har hørt at det er et sjovt og underholdene indslag vi kommer med i år. Så sæt kryds i kalenderen d. 5.juli.

Vi stod også for føl & plageskuet 2014, et rigtig godt skue med 28 katalog numre fordelt på 9 racer, fjordhestene mødte med 10 stk, 5 føl -  1stk 1års – 2stk 2års  og 2stk 3årige hopper og dommer Martin Bloch udtalte at det var i det store og hele nogle gode og typefaste plage hele vejen rundt, alle var efter Ørjar, det bedste hoppeføl på dagen blev Skovløkkes Freya der fik tallene 89899 og af hingsføllenes blev Øjvind Stenshøj og han fik 89888 og 1års hoppen Skovmindes Dorthea fik 88788, af de 2års blev det Skovmindes Sigga der fik de bedste tal som 8768 7 og af de 3 års hopper kom Skovløkkes Medina på fløjen med 8888.

Skuets bedste føl blev Frederiksborg hingstføllet Hugin Riisby med tallene 98899 og rigtig god lang dag , Vi sender lige en stor tak til Kenneth & Annemarie for lån af faseliteterne, til vore sponsorer, til alle vore hjælpere, vi håber at se jer alle her i 2015.

Af andre aktiviteter havde vi en rigtig god O tur i Rø plantage , denne gang var det Lejla der stod for at tilrettelægge af turen og den var bare, lige som de øvrige, rigtig god.

Vores køre & ride udvalg var også, lige som foregående år, meget aktive, og det blev til nogle gode skovture, strandture og selvfølgelig pinseturen, vi har jo allerede været på den første tur og vi ser med stor forventning frem til de næste aktiviteter.

Jeg vil lige nævne at ved de 2 medlemmer der afgik ved døden i 2014 deltog vi med foreningsfanen , ved Svends begravelse tog Maiken og hendes mand Mogens sig af Fanen og ved Leons var det Maiken og Lotte der var fanebærer, en stor tak til jer, i gjorde det rigtig godt.

Lad mig slutte denne beretning mad at sende en stor tak til alle der har skænket foreningen noget i det forgangne år 2014, og ønske vores nye hingsteholder par LOTTE & TORKILD held og lykke med arbejdet med vores nye hingst ABEL STANSTORP.

TAK .  Arne

vBeretning Generalforsamling 18 – 3 – 2014

Året 2013 blev måske lidt bedre end forventet på et enkelt område, der om kun et føl, men til gengæld blev der bedækket 5 hopper og vi har ikke lige pt hørt andet, end at alle fem er drægtige og holder det hvilket vi sandelig håber, ja så er det første gang vi har haft en drægtighedsprocent på 100 og det er rigtig godt.

Som før oplyst valgte bestyrelsen at sælge foreningshingsten Ørjar, et svært valg, efter at foreningen i 50 år har haft en hingst, var det ikke en nem beslutning, men efter flere møder og den hingst vi kunne være med på smuttede, så vi ingen anden udvej, men men jeg håber kun det bliver denne ene sæson vi kommer til at stå uden hingst, for det første er vores forening en avlsforening og så tror jeg også på at hingsten skal være her før vi kan forvente nogle bedækninger og ikke nogle utilfredse hoppe ejere der står med deres hoppe og der ingen hingst er. Vi har kontakt til flere fjordheste ejere der har lovet os med at holde øjne og øren åbne efter denne sæson.

Her skal vi lige ha med, går der et medlem og drømmer om at blive den næste hingsteholder, så hører vi meget gerne fra dig, husk, du må ride/køre ham som det var din egen.

Jeg kunne også komme ind på det håb de slukkede ved ikke at give Pil Halsnæs avlsgodkendelse, selvom det stadig gør lidt ondt på nogen af os, ja så er han en fantastisk kørehest nu og så øffer vi ikke mere om det.

Der blev bedækket 244 hopper i hele landet i 2013, mod 262 i 2012 og af dem blev der født 166 føl, en drægtighedsprocent på ca 63% i gennemsnit.

År 2013 var så første år uden dyrskue, jeg ved ikke rigtig hvilken holdning vi har til det, vi gik med i dyrenes dag og i det store og hele, ja så gik det da helt ok, der blev da meldt et rimeligt antal heste til bedømmelse og som altid var fjordhestene flinke til at møde frem , vi fik da også en udmærket alsidig dommer der dømte de fleste heste.

Efter bedømmelserne var der gangartsprøve samt anden under holdning, her fremførte vi en fjordhestekvadrilje og på trods af vejret var det et udmærket arangement .

I efteråret 2013 var vi til evalueringsmøde, vi var enige om at det havde været en ok dag, vi sagde ja til at vi skulle gentage det her i 2014, men ville gerne ha at man lagde det lidt senere, så vi havde mulighed for at få vores følhopper med, i 2013 var det d. 1.juni, det lovede man så at de ville se på, men vi hørte intet, i februar måned indkaldte landboforeningen til møde, datoen for dyrenes dag var fastlagt til den 7.juni ,den kunne der ikke ændres på , altså pinse lørdag, derefter meddelte jeg landboforeningen at jeg trak mig fra det udvalg, det sidste jeg har hørt er at de kører videre med kvæget, men ingen heste.

Travselskabet inviterede i 2013 til hestens dag for første gang, en rigtig god dag med mange forskellige opvisninger, her deltog vi også med vores kvadrilje, dagen sluttede med fællesspisning og hestebal. Til evalueringsmødet blev vi eniege om at hesten var kommet for at blive.

Her i 2014 bliver hestedagen afholdt d. 19 juli og jeg har hørt lidt om at der er noget på tegnebrættet for fjordhestene, og håber at rigtig mange støtter op om det når vi når så langt.

Lørdag d. 2.august inviterer travselskabet os ind til at afholde en hestebedømmelses dag, der er aftentrav den dag, det er meget nyt endnu, Charlotte Berg og undertegnede har aftalt et møde på fredag d. 21 marts og derefter tager vi forbindelse til de andre race repressentanter, om vi så også skal prøve og afholde føl & plageskue samtidig med , ja det er jo en mulighed.

I 2013 havde vores forening eksisteret i 70 år, det markerede vi med at afholde et rent fjordhestestævne i NBKR, et rigtigt godt stævne med bla. mønstring. Dressur Ridning/kørsel ,spring i flere klasser, og ringridning/kørsel , tak til NBKR, til dommeren , til stævneudvalget , alle hjælpere og for ikke at forglemme dem der stod i køkkenet et par dage forud for at tilberede den middag der blev severet om aftenen , en rigtig god og hyggelig dag og aften, vi har efterfølgende talt om at skulle prøve og arangere et rent fjordhestestævne hvert år.

Vores Otur foregik i vestermarie plantage, en rigtig god tur , lige som alle de andre ture vores aktive udvalg laver for os og ser frem til aktiviteterne her i 2014.

Lad mig slutte denne beretning med at sende en tak til alle medlemmer samt alle dem der på en eller anden måde har støttet op om os i årets løb og ser frem til at det fortsætter i 2014.       Tak                           Arne